6 grote verschillen:
1. Hoe het gemaakt wordt.
Hasj wordt eigenlijk gemaakt van wiet. Het is een geraffineerde versie, vergelijkbaar met hoe witte suiker wordt gemaakt van suikerriet. Hasj wordt voornamelijk gemaakt van de hars van de cannabisplant.
2. Waar wordt het geproduceerd?
Overal waar wietkwekekers zijn vindt je ook Hasj producenten.
De meest serieuze landen die momenteel meedoen aan de cannabisrace verbaast velen;
– Afghanistan (bekend om haar kush)
– Colombia
– Jamaica
– Nederland
– USA
– Israël
Andere landen waar ook veel wiet en hasj wordt geproduceerd zijn, Libanon, Mexico en India.
In Nederland is wiet en hasj alléén gedoogd voor coffeeshops om te verkopen.
De wiet is grotendeels afkomstig van Nederlandse wietkwekers. De Hasj die verkocht wordt in de Nederlandse coffeeshops komt voornamelijk uit Marokko. Ook Hasj uit Libanon en Afghanistan vinden hun wegen tot de Nederlandse coffeeshops.
3. De sterkte / THC
Hasj is over het algemeen sterker en krachtiger dan wiet.
– Wiet heeft een gemiddelde THC sterkte van 5 tot 30%
– Hasj heeft een gemiddelde THC sterkte van 20 tot 60%
4. De smaak en geur
Wiet heeft een sterkere geur en heeft veel meer smaak dan hasj. Bij wiet rookt je de pure onveranderde wiettoppen dus deze hebben originele marijuana smaak.
Hasj verliest tijdens het productieproces veel van zijn geur en smaak.
5. De type high
Wiet geeft je meestal meer ‘hoofd’ high dus je hoofd zal in de wolken zijn en je zult merkbaar beïnvloed zijn. Hasj geeft je meestal een lichamelijke high die neurologisch minder sterk voelt maar meer een zacht en ontspannen gevoel geeft.
6. Dichtheid, grootte en uiterlijk
Hasj is een veel dichtere en compactere substantie vanwege de manier waarop het is gemaakt. Wiet is over het algemeen groen met enkele lichte kleurvariaties (lichter, donkerder, oranje of paarse accenten) hasj daarentegen heeft meestal een veel donkerdere bruine kleur. Er bestaan ook ‘blonde’ versies van hasj, deze kleur vindt je terug in de hasjsoorten ‘Blonde Super Polm’ en sommige ‘Critical’ hasjsoorten